Elemzések, vélemények

„Nem taníthatunk semmit az embereknek, csak segíthetünk nekik, hogy felfedezzék a dolgokat önmagukban.” Elemzések, vélemények, ahogy én látom a kérdést.

Archívum

Friss topikok

0. A blogolás szükségességéről és okairól

2012.01.10. 10:35 Kállai Ernő

 

Tisztelt Olvasó, Te, aki megtisztelsz érdeklődéseddel!
Szeretném figyelmedbe ajánlani új próbálkozásomat a 2012-es évben. Elhatározásom szerint legalább heti gyakorisággal megpróbálok feldolgozni olyan témákat, amelyek aktuálisan a kisebbségi/nemzetiségi kérdésről szólnak, ahhoz kapcsolódnak. Lesz itt minden, mint a jó falusi búcsúban: múlt és jelen, többség és kisebbség, magyarok és svábok, szlovákok és romák, oktatás és kultúra, kisebbségi önkormányzat és nemzetiségi színház.
Csak győzze idővel és türelemmel az Olvasó!
 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Miért is választottam ezt az új formát? A válasz összetett erre a kérdésre. A 90’-es évek végétől kezdődően próbáltam helyet találni magamnak a tudományos életben, és ehhez kapcsolódóan igyekeztem tudományos kutatásaim eredményeit publikálni. Azt hiszem, nem is voltam túlságosan lusta ezen a területen. Új honlapomon elkezdtem összegyűjteni eddigi munkáimat, és azt hiszem, nem kell szégyenkeznem, ha valaki beleolvas ezekbe az írásokba.  Aztán később a felsőoktatásban, hallgatóimnak is igyekeztem felhívni a figyelmét a társadalmi folyamatok elemzése során az előítéletmentes, racionális gondolkodás nem túl népszerű, de annál izgalmasabb kalandjára. 2007-től kezdődően pedig országgyűlési biztosként az egyik legfontosabb „fegyverem” a nyilvánosság ereje lett. Az elmúlt közel öt évben sok ezer sajtómegjelenés során valószínűleg sok millió emberhez jutott el a véleményem a magyarországi kisebbségi közösségek helyzetével kapcsolatban.  Most, 2012-ben a tudományos munka lehetősége, egyelőre még, megmaradt, a kisebbségi ombudsman jogintézményének megszüntetése miatt a hivatalosan is kifejthető, önálló vélemény lehetősége azonban megszűnt. Mivel arra nem vagyok hajlandó, hogy engedélyt kérjek „elhallgattatóimtól” az önálló véleményalkotásra, ezért az önálló ombudsmani működés befejezésével egyidejűleg visszavonultam a hivatalos közszerepléstől is. Társadalomkutatóként, tanárként azonban van magánvéleményem, amelyet szeretnék megosztani mindenkivel, akit érdekel ez a téma.
 
Mik a céljaim? Illúzióim nincsenek. Tudom, hogy nemzetiségi/kisebbségi téma közel sem olyan népszerű – hogy finoman fogalmazzak – mint az általános politikai elemzésekről vagy az általam is időnként kedvtelve olvasgatott gasztronómiai témákról szóló írások. Sőt, legtöbbször heves indulatot váltanak ki a gondolkodásra felajánlott tények nem csak a szellemileg szerényebben bebútorozott emberek, hanem a válság sújtotta társadalom szinte minden egyes tagjában is. Annak ellenére, hogy egyesek megítélése szerint voltam már minden és annak ellenkezője is („fajvédő”, „a gyurcsányi ideológia szószólója”, „az orbáni alkotmány vezérhangyája”, stb.), fontosnak tartom a tényekre épülő, racionális gondolkodás kísérletét az érzelmileg túlfűtött mai világunkban.
 
Gondolkodni még szabad, tehát ezzel próbálkozom, ebben az évben kísérletképpen nyilvánosan, ezen a blogon is. Lesznek, akiknek tetszik majd ez, és valószínűleg még többen, akiknek nem. Akkor sem leszek elkeseredve, ha érdeklődés hiányában csak a saját szórakoztatásomra, gondolataim rendezésére alkalmas ez a forma. Én mégis hiszek egyelőre abban, hogy csak az őszinte, tisztességes és racionális gondolkodás viszi előre a világot.
 
Erre a kalandra hívok minden érdeklődőt.

 

4 komment

Címkék: ombudsman többség kisebbség nemzetiség

A bejegyzés trackback címe:

https://kallaierno.blog.hu/api/trackback/id/tr933533526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HBA 2012.02.16. 12:44:43

Érdeklődéssel, izgalommal várom, hogy mikor indul be a fórum, az élet ezen az oldalon, mert lenne miről, kiről értekezni - szerintem!

Jászberényiné Ildikó 2012.02.21. 22:15:23

Várakozással és érdeklődve fogom olvasni a blogot.:)

cs.szekely 2012.03.12. 11:35:39

Úgy vélem, hogy ma, amikor ismét forrongás érezhető a nemzetiségi politikában, egyre nagyobb szükség van a megbékélésre, és ha van rá lehetőség, mi civilek is tehetünk valamit ennek érdekében.
Talán egy lehetőség erre, Csillagfalu programunk, mely a csillagfalu.hu
web oldalunkon olvasható. Egy program, mely 2 fő pillérre támaszkodik:
1./ A magyarországi nemzetiségek és Anyaországuk népi kultúrája
2./ A nemzetek-népcsoportok egymás iránti tisztelete, mert a nép nem egyenlő az éppen uralkodó jó-vagy rossz politikai hatalommal !
Volt idő, amikor például a Szlovák parasztember magyarul köszöntötte a Magyar parasztot, és ő szlovák nyelven viszonozta.......
Ha mi magunk is megadunk annyi tiszteletet más népeknek, amennyi nekünk is jólesik, akkor megtettünk mindent annak érdekében, hogy határon innen és túl, több tiszteletet kaphat a Magyar ember is.
Székely Csaba

István V. 2012.08.18. 12:46:38

Most találtam rá a blogra, remélem érdemben cserélődnek majd a gondolatok. Sok sikert nagy szükség van ma a közös gondolkodásnak.

Üdvözlettel:
István
süti beállítások módosítása